İllegal Kodlar Üzerine


İnsan hayatı… Gerçeklik… Hareketler… Yaşamın içindeyken bunları sorgulamayız bile, tüm gün sadece yaşarız, hayatta kalırız ve ihtiyaçlarımızı karşılarız. Gider bir büfeden öğle yemeğimizi alır, bitirdikten sonra işimizin başına döneriz. İş çıkışı yıllarca para biriktirip aldığımız arabamıza binip evimize gider uyuruz. Aslında sadece eve gidince değil, tüm hayatımız boyunca uyuruz. Hiçbir zaman rutin dışına çıkmaz, sorgulamaz, sadece hayatta kalmak için yaşarız. Aynı bilgisayar programları gibi kodlanmış bir sistemde yaşarız. Her hareketimiz sınırlandırılmıştır. 8-12 çalışmak, kravat takmak, arabayı park alanına park etmek ve dahası… Bu kodların dışına çıkanlar sistem cezalandırılmasıyla karşılaşırlar. Tıpkı bilgisayarınızın yasa-dışı program kullandığınızı anladığında lisansınızı iptal etmesi gibi gerçek hayatta da ya işinizi kaybedersiniz, ya da yaptığınız davranış için mahkemeye dava edilirsiniz. Hepimiz kodlandık ve kodlandığımız şekilde işlemeye devam ediyoruz. Virüsten koruma programları daima ensemizde. İllegal bir işe karışırsak yakalanırız ve yaptırımlarla karşılaşırız. Bu korku, kendimize güncelleme getirmemizi engeller ve ilk sürümüyle çalışmamızı sağlar. Yani nasıl ki bilgisayar programları güncellemelerle çalışıp kendini istediği şekilde yeniden kodlarsa, insanlarda bu engellenmektedir. Çünkü yenilik, farklılık, değişim, özgürlük günümüzde engellenen kavramlar. Biz özgür iradeye sahibiz. Kendimizi illegal olarak kodlayabilir, sisteme zarar verebiliriz. Bu yüzden bize güncelleme gelemez, kodlarımızı değiştiremeyiz.

Yeni kodlar: Arkaplan güncellemesi (Gizli güncelleme)

İnsanları düzende tutan sistemdir ve bunu korku yaratarak başarır. Bazı insanlar sistemin dışında kitaplar okurlar, tiyatro izlerler, spor yaparlar… Sanat, sistemin de üstündedir ve sistem sanata karışamaz. Sistem tüm sahneleri kapatsa, tüm kitapları yaksa bile sanat kendine bir yer bulur ve filizlenir. Sokak aralarında yasa-dışı olarak kitaplar dağıtılır, günlük sahneler kurulur ve tiyatrolar sergilenir… Çünkü sanat sorgulama bilinci ve analitik düşünme yeteneği kazandırır. Bunlara sahip insanlar gerçekleri görür ve artık yalanlarla yaşamak istemez. Diğer insanların da yalanlara inanması istemez ve illegal olarak sanatı dağıtır. Bu aktiviteler insanlarda yeni kodlar oluşturmaya başlar. Sistemin kodladığı ilk sürüme sahip olan insan, artık kendini gizli olarak güncellemeye başlar. Ne kadar çok yalan öğrenirse o kadar fazla boyutta günceller kendini. Nasıl eski bir programınızı açtığınızda yüzlerce MB’lık güncellemesi olur, işte öyle.

Üçüncü Parti Programlar (İllegal/Yasa-dışı Programlar)

Kendini güncelleyen insan, yeni kodlarla yeniden kendini yaratmıştır ve sistem artık ona dar gelir. Sisteme karşı yabancılaşan insan, illegal olarak yaşamını sürdürmeye başlar ve gizli olarak illegal işlerle uğraşır. Tabi ki bu virüsten koruma programlarının (sistemin) farketmemesi dahilindedir. Bilgisayarda yasa-dışı programların virüsten koruma yazılımlarınca farkedilmemesi için fud (full-undetected) veya belli bir oranda ud (undetected) işlemi yapılır. Bunun yaşamımızdaki karşılığı yaptıklarımızı başkalarından saklamaktır. Bu sayede asıl kişiliğimizi görünmez tutarız. Sistemin izin vermediği siyasi görüşleri, ideolojileri gizli olarak başkalarına aktarmak, görünmezliğimize örnektir. Köprü-altlarındaki ideolojilere atıf yapılan sprey boyalar, kimliğimizi saklamamızı sağlar. Veya canlı yayınlarda telefonla yayına katılıp kimliğimizi gizli tutmamız ve isim söylemememiz, hatta telefonu da halka açık yerlerden kullanmak bizi görünmez kılar.

İllegallik ve İnsan Yaşamı

İllegallik, sorgulama yeteneği kazanmış bir insanın vazgeçilmez olarak yapacağı bir şeydir. Büyüklüğü bireye göre değişir, kimi bir kitap okuyarak illegal eylemde bulunur, kimi insanları ideolojisine göre örgütleyerek. Çünkü illegal eylem, sisteme yabancılaşan insanın tek çıkış yoludur. Kendine yeni bir yaşam alanı bulmaya çalışan insan eninde sonunda illegal alana ulaşacaktır. Sınırlandırılmamış fikir, eylem, hareket, illegal alandadır. Sorgulayan insan ancak illegal alanda nefes alabilecektir. Monoton işler, engellenmiş fikirler, sınırlandırılmış özgürlük onu bunalıma iter. Ve insan psikolojisinin çözüm arayış süreci, insanı illegal alana yönlendirecektir. Ne kadar sanatla uğraşılırsa o kadar göz açılır ve farkındalık oluşur bireyde. Gerçekler o kadar gün yüzüne çıkar. İnsan ancak o zaman eski kodlarından arınır, kendine özgü kodlar oluşturur.

İllegal Yaşamın Sanal Hali: Yazılımcılık

İllegal olmak sadece gerçek hayatla sınırlı değildir. İsteğe bağlı olarak sanal hayata da taşınabilir ve illegal eylemin en rahat yapıldığı yer sanal alemdir. Kendinize özgü bir nick, ip ve çevre oluşturabilirsiniz. Sanal çevreniz sizin can yoldaşlarınız olabilir ve büyük eylemler gerçekleştirebilirsiniz. Kimliksiz olmak, size olduğundan fazla akışkanlık sağlayacaktır. Bunun örneği günümüzde yüzlercesiyle gösterilebilir. Anonymous hacker grubu, LulzSec hacker grubu ve yüzlercesi… Küreselleşen dünya bize ağ toplumunu getirdi. Artık dünyanın en önemli işleri bile sanal ortama taşındı. Sanal sistemi elinde tutabilen, tüm dünyayı elinde tutar.

Yorumlar

Popüler Yayınlar