Küreselleşme Üzerine


Küreselleşme adından da anlaşılabileceği gibi teknolojinin ilerlemesiyle bazı özelliklerin küresel boyuta ulaşmasıdır.Bunlara kültür, ekonomi, eğitim, medya vs... örnek verilebilir.Artık küreselleşen bir toplumun parçasıyız, artık ulaşım ağlarımız ve iletişim imkanlarımız sayesinde kısa bir zamanda kültür etkileşimine girebiliyoruz.
Marx, küreselleşmeye kapitalizm üzerinden yürümüştür.Ona göre küreselleşme kapitalist düzenin genişleyerek küresel düzeye çıkmasıdır.
Küreselleşme sizi tek yönlü bir dünyanın oluşabileceği düşüncesine kaptırmasın.Çalışmalar gösteriyor ki ulusötesi kurumlar, ulusötesi şirketler, ulusötesi politikalar çoğalsa da, aynı oranda yerel kültürler, yerel değerler de canlanmaktadır.Buna küreyerelleşme denir.
Bu küreselleşen dünyada bize düşen nedir?Evet, ulusaşırı gündemi takip edip ona göre davranmalıyız çünkü dünyada olup bitenden kendini soyutlamış bir toplum düşünülemez.Bu toplum geri kalmaya mahkumdur.Ama kendi kültürümüzden kopuşu asla gerçekleştirmemeliyiz.Burger King'e gidebiliriz fakat evimizde Kemalpaşa yapmayı bilmeliyiz.

Yorumlar

Popüler Yayınlar