Sapkın Alt Kültürler Üzerine


Alt kültür oluşumları toplumdaki farklı görüşler, farklı inançlar ve farklı sınıflar sonucu oluşmuştur. Bunlar ufak veya geniş çaplı örgütlenmelerdir ve topluma zenginlik katabilecekleri gibi zarar da verebilirler. Örnek olarak Karadeniz toplumu etnik kökenli bir alt kültürdür ve toplumumuza zenginlik katar. Buna karşın gençler arasındaki anarşizm sevdalı bir alt kültür gelişmekte. Anarşizm doğası gereği her otoriteye karşıdır, buna kültür de dahildir ve bu kültürümüze zarar verir hatta tamamen yok edebilir. Anarşist örgütlenmeler ne kadar küçük olursa olsun uygun mecraları bulup halka seslenebildiklerinde bu alt kültür genişleme gösterebilir. Buradaki uygun mecralar genellikle illegaldir. Örneğin sokaklarda izinsiz afiş asımı yapabilirler veya bizzat halkın içine karışıp bazı vaatler sonucu bireyleri kendilerine bağlayabilirler. Bunun gibi grupları Tischler “sapkın alt kültürler” olarak nitelemektedir. Sapkın alt kültürler bahsettiğimiz gibi kendine fedailer bulup büyüdükten sonra “kültürleme” aşamasına geçerler. Böylece daha da büyürler. Kendi alt kültürlerini buldukları bireylere aşılarlar. Sıra şimdi siyasete atılabilmektir. Eğer siyasete geçiş yapabilirlerse tüm ülke halkı onları duyabilecek ve büyük bir örgütlenme gerçekleştirebileceklerdir. Daha önemlisi ideolojilerini empoze edebilme imkânına sahip olacaklardır. Son aşama ise yeniden bir kültürleme girişimi olacaktır. Bu sefer legal olarak bunu yapacaklar ve tüm ülke halkına seslenebilme imkânı yaratmış olacaklardır. En sonunda ülkenin kültürünü kökten değiştirebilme fırsatını yakalayacaklar.
Peki biz sosyologlar olarak buna karşı nasıl bir çözüm üretebiliriz?
Pür dikkat bulunduğumuz toplumu izlemeliyiz. Her türden görüşteki grupları ve onların çalışmalarını yakından takip etmeliyiz. Halkı kültür karşıtı gruplara karşı bilinçlendirmek için halk eğitim merkezlerinde konferanslar düzenlemeliyiz. Siyasetle haşır neşir olmalıyız ve gündemi yakından takip etmeliyiz. Öngörü yeteneğimizle oluşabilecek problemleri önceden idrak ederek bunlara karşı önlem almalıyız.
Sonuç olarak alt kültür gruplarından sapkın grubuna giren yapılanmalar, büyüme potansiyeline sahiptirler. Bize düşen bunları tüm gücümüzle engellemektir.

Yorumlar

Popüler Yayınlar