Modernlik Üzerine


Modernlik kavramı genel hatlarıyla 18.yüzyıldan sonraki zamandan şimdiki zamana kadar olan süreyi tanımlamak için kullanılır.Aklın ve bilimin öncüllüğünü ve eşitlik, özgürlük kavramlarını içinde barındırır.Modernleşme akıl egemenliğin savunduğu için sekülarize bir kavramdır.Yani din gibi kurumların önemi modernleşmede çok azdır.
Modernleşmede önemli iki kavram vardır: Artı ürün ve endüstrileşme.Artı ürün ihtiyaçların karşılanmasından sonra elde kalan fazladan üründür.Bu fazladan ürünler sayesinde bireylerin refah düzeyi yükseldiğinden -çünkü artı ürünler pazarlanır ve gelir elde edilir- daha çok üremişler, böylece nüfus artmıştır.Nüfusun artması iş bölümünü meydana getirmiş sonucunda uzmanlık alanları baş göstermiştir.Uzmanlık alanları arttıkça aklın gücü ortaya çıkmış ve artan nüfus sonucunda endüstrileşmeye(seri üretime) gidilmiştir.
Max Weber modernliği kapitalizmin akla dayandırılmasının sonucu oluştuğunu iddia eder.Değişen ve gelişen dünya şartlarıyla kapitalizm kendini modernliğe uyarlamıştır.
Modernlik aslında zıtlıklarla doludur.Her toplumda sekülarizasyon veya hak eşitliğinden bahsetmek yanlış olur.Modernlik kavramı aslında zıtlıkları da içine almış genel bir kavramdır.
Bahsetmek istediğim kilit nokta modernliğin yanlış olarak alınmasıdır.Üst yapı ve alt yapı kurumları beraber alınmalı ve "Küreselleşme Üzerine" adlı yazımda da belirttiğim gibi kültürümüz kaybedilmemeli.Biraz daha açmak gerekirse din, hukuk, eğitim gibi modernliğin başlıca üst yapı etmenleri batıdan alınırken, ekonomik alt yapı ihmal edilmemelidir.Yoksa bu üst yapı kurumlarının ihtiyaçları karşılanamaz.

Kaynaklar:

-Sosyolojide Temel Kavramlar - Anthony Giddens & Philip W. Sutton
-İnsan ve Kültür - Bozkurt Güvenç
-Uygarlığın Sosyolojisi ve Türk Modernleşmesi - Mehmet Devrim Topses

Yorumlar

Popüler Yayınlar